Potrivit CNN, premierul israelian se întâlnește cu vicepreședintele Kamala Harris, chiar în biroul ceremonial al vicepreședintelui SUA.
„Bine ați venit domnule prim-ministru. Aștept cu nerăbdare conversația noastră. Avem multe de discutat”, a spus Harris în timp ce îi strângea mâna premierului Netanyahu.
Vicepreședintele Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale, este o susținătoare puternică a avortului, a drepturilor comunității LGBTQ+, dar și a coexistenței pașnice între Israel și Statul Palestinian.
Kamala a susținut și acordul nuclear al fostului președinte democrat Barack Obama cu Iranul, condamnând atacul american din 2020 ordonat de fostul președinte republican Donald Trump, etichetându-l drept o „escaladarea periculoasă”, în urma căruia generalul Qasem Soleimani a fost ucis.
„Israelul are dreptul să se apere. Și modul în care face acest lucru contează”, a spus Harris reporterilor după întâlnire. Dar apoi, i-a spus prim-ministrului că „este timpul să încheie un acord de încetare a focului” cu Hamas.
Potrivit Reuters, vicepreședintele a spus că și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la amploarea suferinței umane din Gaza.
„Mi-am clarificat îngrijorarea mea serioasă cu privire la situația umanitară groaznică de acolo. Nu voi tăcea”, a spus vicepreședintele SUA.
Kamala Harris l-a presat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la situația umanitară din Gaza, în discuții cu „franchețe”, ceea ce ar indica o schimbare a politicii americane cu privire la Israel dacă Kamala va deveni președinte.
Kamala Harris și-a exprimaat clar „angajamentul său neclintit față de existența statului Israel, față de securitatea acestuia și față de poporul Israel”.
Deși a susținut dreptul Israelului de a se apăra, a amintit de ostaticii încă ținuți în Fâșia Gaza. Și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la amploarea suferinței umane din enclava asediată și situația umanitară gravă.
„Ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele nouă luni este devastator. Imaginile cu copii morți și cu oameni disperați și înfometați, care fug pentru siguranță, sunt uneori strămutate pentru a doua, a treia sau a patra oară. Nu putem privi în altă parte în fața acestor tragedii. Nu ne putem permite să devenim amorțiți de suferință”, adaugă Harris. Ea a îndemnat americanii să depună eforturi pentru a condamna terorismul, violența, antisemitismul, islamofobia și „ura de orice fel”.
„Să facem tot ce putem pentru a preveni suferința civililor nevinovați”, a încheiat vicepreședintele și candidatul democraților la președinția SUA.